Moneymaker tomaatti kasvaa – HYDRO osa 6

Vesiviljelyssä oleva tomaattini on kasvanut hurjaa vauhtia tässä syksyn aikana, enkä ole ehtinyt päivittää sen kuulumisia tänne juuri lainkaan. Voin sanoa, että huhhuh!

Paljon on tapahtunut sitten viime päivityksestä (29.7.2023), tai ainakin kasvua on tullut niin paljon, että lehtiä on pakko karsia jatkuvasti. Annan siis tämän kasvaa valtoimenaan pitkin poikin. En poista kaikkia varkaita tomaatista, koska sillähän on sen pituinen kasvukausi kun se vaan haluaa tuossa kasvaa. Pakko kuitenkin vähän hillitä kasvua, kun se ei muutoin mahdu tuohon kasvamaan, mihin olen sen sijoittanut.

Olen kärsinyt koko kesän ajan nivelkivuista, jotka eivät nyt vaan meinaa hellittää. Päätin, että en keskity tomaatin kasvattamiseen nyt ihan niin täysillä kuin vaan voisi, vaan teen sen mitä pystyn. Välillä on aikoja, etten pääse huoltamaan esimerkiksi latvustoa, koska en vaan pääse kiipeämään talousportaille. Noh, näillä mennään ja teen sen mitä pystyn.

1.8.2023 kun taimet on istutettu vesiviljelylaatikkoon.

Kun sain istutettua taimet vesiviljelyastiaan, ne alkoivat kasvaa ihan hurjaa vauhtia. Tässä vaiheessa tomaatteihin ei vielä päässyt paistamaan aurinko, niin kuin tällä hetkellä pääsee. Valoa ne tuossa ikkunan äärellä saivat ihan tarpeeksi, ja tietenkin niille oli vielä viritelty järeä kasvuvalaisin. Tässä taimet kaksi päivää edellisen kuvan ottamisen jälkeen.

3.8.2023

Nuo valkoiset ”läpyskät” tuossa kannessa ovat ruukuille tarkoitettuja aukkoja, jotka peitin väliaikaisesti tuollaisilla viritelmillä. Ne on nyt otettu pois ja niiden tilalla on tassit. Oli tarkoitus laittaa samaan astiaan muutakin kasvamaan kun nämä tomaatit. Testasinkin heti, kuinka paprika tässä toimisi. Sain idätettyä paprikan versoiksi. Ne itivät ihan muutamassa päivässä.

Laitoin paprikat astiaan. Ne lähtivät heti kasvuun. Ainoa ongelma tässä nyt oli se, kun tomaatit kasvoivat hirvittävää vauhtia tuossa vierellä, niin valaisinta oli koko ajan nostettava. Tämä tarkoitti sitä, että paprikan taimet eivät saaneet tarpeeksi valoa kasvaakseen, ja lopulta ne näivettyivät. Eli mitä tästä opimme? Ravinneasioiden kohdalla paprikan ja tomaatin voi laittaa samaan astiaan, mutta paprika tarvitsee oman valon koska se jää tomaatin varjoon. Pitää kokeilla paprikan kasvattamista vielä talvella uudelleen.

10.8.2023

Olen kyllä äimän käkenä tästä tomaatin kasvuvauhdista, että tässä ei meinaa mitenkään pysyä ajan tasalla kaikissa hoitorutiineissa. Ja tottakai näitä taimia piti istuttaa kaksi, jos toinen vaikka kuolisi. Nyt niitä on kaksi jättikasvia! Sen verran rutiineista, että näille saa kantaa vettä jatkuvasti, ja tottakai samalla myös lannoitetaan.

10.8.2023

Tomaatti todellakin kasvoi nopeasti. Siihen tuli mittaa muutamassa päivässä jotain 20cm.

Ja viikko eteenpäin niin taas sai olla nostamassa valaisinta… paprikalla ei enää tässä vaiheessa ollut mitään mahdollisuuksia saada valaisimesta valoa. Niinpä virittelin sille erillisen lampun, joka osottautui samantekeväksi enää tässä vaiheessa.

20.8. jälkeen tomaattiin alkoi ilmestyä kukkaterttuja.

8.9. kukkaterttuja alkoi ilmestyä enemmänkin. Myös lehtiä alkoi ilmestyä todella paljon enemmän ja niitä varkaita, joita en kaikkia halunnut poistaa. Toisessa kuvassa näkyy jo tomaatinraakile keskellä ruutua. Latva kasvoi jo valaisimen ohi, ja valaisimesta alkoi loppua nostovara kesken. Tai keskenhän se loppuikin, kun tomaatti olisi kasvanut kattoakin korkeammaksi.

Myöhemmin syyskuussa alkoi ilmestyä jo raakileita. Kävin käsin pölyttämässä tomaatteja aina siitä missä näin kukkatertun. Ja miksi tein näin? Noh, sillä varmistetaan runsaampi sato, vaikka tomaatti onkin itsepölyttyvä. Koska se nyt sattuu kasvamaan sisällä, siihen ei pääse pölyttäjiä eikä tuuli ravistele. Se täytyy hoitaa käsin tärisyttämällä runkoa. Näin kuulemma tehdään ammattikasvattamoillakin (kuulin tuttavalta).

Tomaatin raakile

Tässä tekemäni video aiheesta. Tähän on muitakin keinoja varmasti olemassa, esimerkiksi tarkoitukseen voisi käyttää sähköhammasharjaa.

Olin välillä vähän huolimaton tomaatin kastelun kanssa. Pari kertaa on meinannut vesi loppua kokonaan, mutta onneksi huomasin sen verran hyvissä ajoin, että sain täytettyä astian eikä juuret ehtineet kuivua. Siitä ilmeisesti sitten jäi tällainen pysyvä vaurio ihka ensimmäiseen kypsyneeseen tomaattiin. Otin selvää miksi tomaatti mustuu keskeltä, ja siihen löytyi ihan mukavasti vastauksia. Päättelin, että omalla kohdalla oli kyse epäsäännöllisestä kastelusta ja ravinteiden saannin epätasaisuudesta. Kun hoidin tämän asian kuntoon, niin tomaatit alkoivat näyttää normaaleilta.

Keskeltä tummunut tomaatti
Ensimmäinen kypsynyt tomaatti

Nyt niitä raakileita on jo vähän siellä sun täällä, ja kukkaterttuja myös. Tässä kohtaa pitää aloittaa uusien varkaiden poisto. Vanhat saavat jäädä, jollei niihin tule jotain vaurioita.

Täytyy laittaa joku vaalea yksivärinen verho tuonne telineen taakse ikkunalle, että tomaattia saa kuvattua vähän paremmin. Telineen taakse on myös tarkoitus viritellä muovi tai verkko, joka estää talvella lehtien osumisen kylmään ikkunaan. Valaisinta saa nostettua vielä noin kymmenen senttiä korkeammalle, ja sen aion myös tehdä. Pitää lisäksi keksiä jokin viritelmä, porras tai jotain sinne päin, että yltäisin helpommin kasvin korkeimpiin osiin. Ei tarvitsisi sitten joka kerta hakea niitä talousportaita. Tässä nyt lopuksi vielä tänään otettu kuva ennen kuin alan karsia vaurioituneita lehtiä ja varkaita pois.

Tomaatti vesiviljelyssä
Kerrostalon olohuoneessa vesiviljelyssä kasvava tomaatti.

Edellisiä hydro-tomaattiin liittyviä julkaisuja

Voit tilata artikkelit suoraan sähköpostiisi tai seurata Facebook-sivuani, jossa kerron uusien artikkeleiden ilmestymisestä. Julkaisen joskus yksittäisiä kuvia Instassa ennen kuin ne ovat blogissani, jos ne tänne edes päätyvät. Kiitos kun luit, ja hyvää alkavaa viikkoa!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


Scroll to Top