Helisevänjoki Rautjärvellä

Tuttavani tuntevat minut puheliaana mimminä, mutta on joitan hetkiä, jolloin menen aivan sanattomaksi… tässä postauksessa kerron niistä asioista!

Kuivahkon sienestysreissun päätteeksi pääsin tuttavani, Riston, opastuksella tutustumaan Rautjärven seutuun, ja varmasti iso osa nähtävyyksistä jäi vielä katsomatta. Edellinen postaus päättyi Helisevänjoen rannalla olleeseen venekuvaan, ja tässä siihen hieman jatkoa.

Helisevänjoessa oli kuulemma vesi tänä vuonna erittäin korkealla. Kävimme myös joen ”lähteillä”, mutta se oli kasvanut hieman umpeen. Tässä kuitenkin eräältä sillalta otettu kuva yläjuoksuun päin.

Sillan toisella puolella olikin koski…

Tässä oppaani, Risto, seisoo kosken reunalla olevan betonilaatan päällä.

Tässä kyseinen silta, josta kuvia on otettu. Olen kuvaushetkellä betonilaatan päällä, jolla Risto seisoi edellisessä kuvassa.

Pakko oli vähän leikkiä kamerallakin kun oli niin otollinen tilaisuus… olisin leikkinyt enemmänkin, mutta ”yllättäen” jalusta jäi kotiin!
Kuvausvinkki: laita aukko (AV) mahdollisimman pieneksi, ja pidennä valotusaikaa (TV). Tämän kuvan Exif: ISO 100, f/20, 1/2sec. Muu ympärystä pysyy tarkkana, ja vesi menee ”soljuvaksi”. Suositellaan jalustan käyttöä!

Tässä koskesta YouTube-video!
[tube]c26xaiOb1pE[/tube]

Ihastelin jo edellisessä kuvauspaikassa kaikenmaailman korentoja, ja sen innoittamana Risto vei minut joen toiseen kohtaan. Saavuimme johonkin rantaan, jossa oli uimalaituri…

Istuin laiturilla hetken, ja näky oli uskomaton!

Oli aivan sama mihin suuntaan katsoi, kun vedenpinta kuhisi elämää. Oli vesikirppuja ja neidonkorentoja (Calopteryx virgo) silminkantamattomiin! Näin ehkä elämäni suurimmat sudenkorennot juuri tämän joen varrella. En edes löytänyt niistä tietoa korentowikistä.

Ja kuva yläjuoksuun päin…

Ja tässä video kyseisestä paikasta. Videolla voi nähdä sudenkorentoja, ja juuri nuo kaksi suurta!

Tässä on muuten linkki Rautjärven Wikipedian sivuille:
https://fi.wikipedia.org/wiki/Rautjärvi

3 ajatusta aiheesta “Helisevänjoki Rautjärvellä”

  1. Kiitos kommentista 🙂
   Minun pitää tätä kysyä tuttavaltani, jonka kanssa tuolla kävin. Olin hieman ”pois kartalta” nimittäin, kun ei ollut tuttu paikka 🙂
   Otan kyllä asiasta selvää jos haluat.
   Paikat eivät olleet kuitenkaan hirvittävän kaukana siitä Rautjärven asemaseudusta. 6-tieltä käännyttiin tielle 3991 ja siitä Helisevään päin. Saman reitin varrella oli tykkejä (Villimiehenkanuuna?) ja jotain sotamerkkejä.
   Kosken yli pääsi autolla vaikka vesi oli tuolloin erittäin korkealla. Vesi tuli miltei sillalle, jonka ylitimme. Metsäteitä pitkin kuljettiin jonkin ”erämökin” kohdille, mistä pääsi rappusia pitkin alas joenvarteen laiturille.
   Toivottavasti tämä auttaa yhtään 🙂

  2. Tuttavani oli tullut lomalta niin sain kysyttyä sen kosken sijainnin. Hänkään ei oikein osannut sitä kartalta katsoa, mutta tulimme siihen tulokseen, että ainoa kohta missä se on voinut olla on Mäkeläntien kohdilla.
   Kuten varmaan todettu, vesi oli tuolloin todella korkealla ja se vaikutti myös siihen koskeen.
   Tässä linkki Google Mapsin kuvakaappaukseen (KUVA)
   Helisevänjoen ylityspaikka jossa koski

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


Scroll to Top