Akvaarion kasvi-inventaariota 24.10.2010

Alan pikku hiljaa käsittää, miksi kaikki sanoivat siinä vaiheessa, kun olin akvaa hankkimassa, että siinä on hurja hoitaminen. Tai ainakin se pitää paikkaansa omalla kohdalla, jos käytetään vertauskohteena kasveja, joihin en ole koskaan tyytyväinen. Laitan tähän nyt pari kuvaa, joissa on linkki suurempiin kuviin. Kuvat on otettu tänään, noin pari tuntia sitten.

Jättiläismiekkakasvi (Echinodorus bleheri)
Amerikan vesitähdikki aka Pajuvesitähti

Jättimiekkakasvi on 100-litraisessa altaassa, ja minusta tuntuu, että sekin on sille aivan liian pieni. Haluan siitä siis eroon ja tilalle jotakin muuta. Olen hankkinut kesän jäljeltä useita uusia kasveja ja ne ovat lähes kaikki noita pajuvesitähtiä. Niitä on nyt pienessä tankissa kolme taimea (oik. puoleinen kuva) ja isossa tankissa niitä on peräti 12, jollei enemmänkin. Niitä kun on useampi nipussa niin siitä saa sitten ripoteltua taimia sinne tänne. Miekkakasvilla on niin pitkät lehdet, ja se levittää ne isolle auleelle, että muut kasvit lähettyvillä ovat hätää kärsimässä. Komea kasvi on, mutta sillä pitäisi olla tilaa todella paljon enemmän. Eli jos joku on siitä kiinnostunut niin myyn sen halvalla pois.

Akvaarion siivous alkaa olla hankalaa tollasen ryteikön kanssa joten ”taas” on uudelleen sisustuksen paikka. Leväongelmasta on suurimmalti osin päästy eroon niin kasvitkin elävät hieman paremmin. En muista kuinka monta kasvia sain heittää kompostiin kesän jäljiltä kun levät olivat tappaneet ne. Nyt luolassa majailee vielä kaksi laiskaa partamonnia, jotka ovat jättäneet hommansa hoitamatta kutupuuhiltaan! Tekisi mieli kokeilla kuinka se kutu sitten onnistuisi, mutta taidan ennemmin luopua siitä uroksesta kuin odotella milloin levät tulee putsattua noista kasveista. Heillä on nyt parempaa tekemistä. Pienessä akvassa on jo partis, joten en tohdi sinnekää siirtää ukkoa. Tulee vielä tappelu 😀

Pikkuakvassa on joku miekkakasvi, mikä on kuoleman partaalla. Sen latinalainen nimi on Echinodorus oriental. Oli ostettaessa todella kaunis, mutta kesä teki sille vähän vahinkoa. Täällä kun oli heinäkuusta elokuun puoleen väliin lähes joka päivä 30C lämmintä! Kasvia rasittaa myös partamonni, joka ilmeisesti tykkää sen mausta. Jos kasvin saisi kunnolla kasvamaan niin se tekisi sellaisen rönsyn, joka ylettyy pinnalle. Se on mielenkiintoisen näköinen. Tolla minun kasvillani oli sellainen rönsy valmiina kun hankin sen. Mielenkiintoista sinänsä, ettei tuo viihdy tuolla akvassa – se ei ilmeisesti pääse kunnolla juurtumaan. Ja sen ei pitäisi kasvaakaan niin kauhean suureksi, 15-25cm:ksi. Ainakin tossa tunnistelapussa niin lukee. Pitää kokeilla vaihtaa sen paikkaa ja lisätä sille hiekkaa, jos se vaikka juurtuisi paremmin.

Hätää ovat kärsimässä myös kääpiömelalehdet (Cryptocoryne nevellii). Niitä minulla on neljä taimea – yksi pienessä akvassa ja kolme suuressa. Nekin tarvitsevat lisää hiekkaa. Otin silloin aikanani tuosta isosta akvasta hiekkaa pois, ja nyt joudun laittamaan sitä takaisin… ei ehkä ollutkaan niin loistava idea. Toisaalta sinne ei ole mahdollisesti pakko lisätä hiekkaa. Asiahan voi hyvinkin korjautua sillä, kun liipasee tuon jättimiekkakasvin tuolta mäkeen, jää sitten hiekkaa toisillekin. Melalehdet eivät näköjään ohjeiden mukaan tarvitsisi niin paljoa valoakaan, niin ne sopisivat sen suhteen hyvin jättiläismiekkakasvin tilalle.

Tämänhetkinen kasvivarasto akvoissani:
Ludwigia repens – Rusolehti
Cryptocoryne nevellii – Kääpiömelalehti
Hygrophila guianensis – Amerikan vesitähdikki eli Pajuvesitähti
Echinodorus bleheri – Jättiläismiekkakasvi
Echinodorus oriental – Japanin miekkakasvi (?)
Anubias barteri var. nana – Kääpiökeihäslehti
Microsorium pteropus – Jaavansaniainen
Rotala indica – Hentorotala (tästä en ole varma onko sama kasvi kyseessä, ei ollut tunnistelappusta ostettaessa)
Joku tuntematon kasvi löytyy vielä pienestä akvasta. Laitan kuvaa siitä jossakin vaiheessa. Kasvitunnisteessa ei lukenut muuta kui ”special”, eikä myyjäkään ollut varma mikä se loppu peleissä oikein oli.

Tässä luettelo kasveista joita heitin mäkeen kun levät tappoivat ne:
Hygrophila fiddormis – Liuskavesitähdikki (olisi ollut uskomattoman mahtavan näköinen kasvi jos olisi viihtynyt)
Alternanthera rosaefolia – papukaijanlehti (ei viihtynyt yhtään, kuoli nopeasti)
Ludwigia repens – Rusolehti (vanha rehu kuoli, hankin uuden tilalle toiselta tuottajalta)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


Scroll to Top