Mmmmm…. Camembert!

Jotkut lukijat tuntevat minut ja tietävät ulkomuotoni, niin ei liene kenellekään jää epäselväksi, että pidän herkuttelusta – isäni on aivan samanlainen! Meillä on vain hieman erilaiset makutottumukset, mutta joitakin ”tapoja” on selkeästi peritty. Muunmuassa, isäni tykkää tehdä toisinaan lämpimiä voileipiä… toisinaan? Tai noh, ehkä noin kerran viikossa saattaisi kuvastaa ajan käsitettä paremmin 😀 Joka tapauksessa olen itsekin tehnyt elämäni aikana ties minkälaisia voileipiä, kylmiä ja lämpimiä. Mutta nyt aiheeseen…

Suokaa anteeksi, olen joltain osin mainosten uhri. Näkikö kukaan sen mainoksen telkusta, jossa mies valittaa vaimolleen koko ajan LIDLin tuotevalikoimasta? Lähinnä siinä oli tämä että ”syödään Suomessa suomalaista juustoa” jne kun ukko otti kouraansa ranskalaisen homejuuston, ja vaimo vastaa että ”siinä sitä suomalaista on vieressä hyllyssä, senkun otat”. Noh, kostoksi makuaistittomalle suomalaismieskunnalle, päätin käydä ostamassa tuota kyseistä ranskalaista Camembert-juustoa, josta se mieskin siinä mainoksessa urputti. Tiesin kyllä etukäteen, että se on hyvää!

Sitä ei vain jossain vaiheessa saanut kaupasta, ja olin unohtanut koko juuston. Hyi, häpeä minua! Joten ajattelin tehdä visiitin paikalliseen LIDLiin siinä toivossa, että kyseistä juustoa löytyy hyllystä kun sitä kerran oli mainoksessakin… ja sitähän löytyi 🙂 Nyt se on tässä minun nenäni edessä syötävänä!

Olen kuullut monen ennakkoluuloisen ”marisevan”, että ei niissä tuotepaketeissakaan mitään suomeksi lue, niin täysyy sanoa, että kannattaa hankkia paremmat rillit ja mennä sitten vasta kauppaan, tai jättää ne ennakkoluulot kotiin.
Tämän juustopakkauksen (joka on muuten valmistettu jonkun puun viilusta) takaa löytyy suomeksi juuston koostumus sekä säilyvyys, joka on mielestäni selkeästi jopa ilmoitettu: ”Valmistettu pastöroidusta maidosta. Suolapitoisuus 1,3%. Valmistettu Ranskassa. Säilytys alle +8C. Parasta ennen: katso sivu (siitä löytyy päivämäärä). Avattu pakkaus säilyy jääkaapissa 3 päivää.” Voiko tällaisessa olla enää mitään epäselvää?

Ja sitten tämän juuston maku ja koostumus…
Vaikka siinä on periaatteessa melko vähän rasvaa verrattuna joihinkin muihin valkohomejuustoihin, niin tämä on melko pehmeä koostumukseltaan. Kun sitä vain antaa tarpeeksi tuulettaa huoneenlämmössä. Paketissa lukee, että sen pitäis olla noin tunti huoneenlämmössä ennen tarjoilua, mutta mielestäni se voisi hyvinkin olla pidempään, ehkä jopa kaksi tuntia. Jos tämän juuston syö malttamattomana, niin kuin minä tein aikanaan, niin se ei ole niin hyvän makuinen. Pitää siis vain malttaa mielensä!

Kuvasta näkee selkeästi että tuon juustopalan keskiosassa on kiinteämpää kohtaa. Jos sitä vielä on tarjoiluvaiheessa, niin juusto saattaa olla hieman mautonta noista kohdin, eli annetaan sen kaikessa rauhassa vain tekeytyä siinä huoneen lämmössä 🙂 Se on sitten tarjoiltavaa kun nuo sisällöt valuvat tuolta reunamista ulos! Kyllä sen huomaa.

Camembert-juuston päällinen on hieman kovahkoa, tai tietyllä tapaa nahkaista valkohometta. Kun juusto on ollut tarpeeksi kauan lämpiämässä tarjoilua varten, tuo homekerros pitää sen ikäänkuin kasassa. Suosittelen, että juustokiekko paloitellaan. Se ”lämpenee” paremmin ja nopeammin. Kokonaisena se ei mielestäni tekeydy niin hyvin ja todellakaan tunnissa tai kahdessa.

Home on toisinaan jopa karvaista, mitä itse ensimmäisellä kerralla hieman epäröin. Mutta ei siitä mitään ruokamyrkytystä tullut ja päiväyksetkin olivat vielä johonkin kahden tai kolmen viikon päähän ostopäivästä. Oli minulla hiilitabletit tuossa odottelemassa että jos maha alkaa huutamaan hoosiannaa… mutta ei tossa mitään ongelmaa ollut. Piti vain odotella, että se tekeytyy 🙂

Ei muuta kuin sitten vain nauttimaan!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


Scroll to Top