Taimistoa 2011

Olen tänä vuonna kasvattanut taimet täällä kotosalla koska arvelin, että en pääse jatkuvasti niitä hoitamaan talolla (jossa olin viime vuonna). Taimista isoin osa on kuitenkin menossa sinne pihalle. Olen tullut siihen tulokseen etten viitsi tämän vuoden puoella laittaa parvekkeelle juuri mitään kun jos niitä vihannespunkkeja taas ilmestyy, niistä on todella vaikeaa päästä eroon. Niille kuitenkin kelpaavat kaikki kasvit! Puutarhassa ne eivät ihan samalla tavalla menesty kun niillä on siellä vihollisia.

En tiedä mikä sitä ihmiseen menee keväällä kun ensimmäiset kasvien siemenet ilmestyvät kauppoihin kun niitä pitää hamstrata kauheat läjät. Ikään kuin niitä ei olisi jo entuudestaan tarpeeksi 😀 Joka kerta kuitenkin alkuvuodesta aina päättää, että kyllä ne edelliset vielä kelpaavat!

Uusia kokeiluja on kuitenkin kiva tehdä ja olenkin tänä vuonne päättänyt kasvattaa muutaman perennan pihalle lisää, mm. sarviorvokkia.

Että, yritäpäs mennä tällaisen hyllyn ohitse kun käyt kaupassa etsimässä vaikka vessapaperia… jokainen taimihullu kyllä tietää mitä tarkoitan!

Tästä kyseisestä hyllystä lähti vielä mukaan Moneymaker-tomaattia, Koristekrassia edellisten lisäksi, Kirsikkatomaattia, Kehäkukkaa itsepoimittujen simenten lisäksi, Silkkiunikkoa ja Olkikukkaa. Sitä on niin sekaisin kun tuollasen telineen näkee, että ostaa sitten vahingossa sellaisiakin siemeniä joita löytyy entuudestaan. Muisti on rajallinen ihmiselläkin ja kyllä nyt on olkikukkaa sitten kaksikin pussukkaa. Toivottavasti saan ne kasvamaan.

Onnistumisen iloa on koettu mm. seuraavista kylvöistä: tomaatti ”Mato”, Chinese Slangen (kurkku), kesäkurpitsa, paprika, korianteri, timjami, maissi… sitten kukkasista: sarviorvokki (perenna), kiinanasterit, leijonankita, tuoksuneilikka (perenna), karpaattien kello (perenna), tiibetinkoirankieli, kesämalvikki, auringonkukkia (lajitelma), kaunopunahattu, mustasilmäsusanna (keltainen), päivänsini ja tuoksuherne…

Kokeilin myös tarhasalkoruusua simenistä mutta taimet nuivahtivat melko nopeasti. Saattoi olla että ne olisi pitänyt koulia jossain alkuvaiheessa, ja sijoittaa kasvamaan johonkin järkevämpään paikkaan. Minulla oli ne aluksi kasvamassa makkarin ikkunan alla, ja se oli melkoisen kuuma paikka. Kesämalvikeille kävi suurimmaksi osin samalla tavalla.

Laitoin makkarin ikkunalle kasvamaan kaikki köynnöstävät kasvitkin. Katossa on sopivissa kohdissa amppelinreiät kolmelle kasville, niin niihin oli kätevää virittää tukinarut. Olisi tietysti ollut järkevämpää tehdä tämäkin sötös toisin, eli ensi vuonna sitten taas uudelleen 😀 Eli jos nyt tätä vuoden päästä katselen niin muista: tee katon rajaan laudanpalanen johon on ruuvattu kiinni koukut mihin kasvit saa kiinni! Ja olisi ollut ehkäpä kätevämpää jos olisi tajunnut laittaa ne vielä pitkulaiseen parvekelaatikkoon… saisi enemmän tilaa kukkalaudalle toisille taimille. Köynnöstävät olisivat voineet yhtä hyvin roikkua ilmassa jos niillä olisi ollut oma loota. Samalla karkaistaminen olisi ollut vähemmän työteliästä. Nyt ne piti viedä parvekkeelle yksitellen.

Yritin saada kaveriltani saadut verikurjenpolven siemenet itämään, mutta turhaan. Pidin niitä jääkaapissa varmaan kuukauden ennen kuin laitoin ne multaan. Saattaa olla, että oli pikkasen liian huono kylmäkäsittely. Jos vaikka ymmärtäisi ensi syksynä pistää perennan siemenet vaikka parvekkeelle niin ne saisi kunnollisen kylmäkäsittelyn. Taimille oli muutenkin vaikeaa saada idätyspaikat, ja kekseliäisyydellä oli kysyntää. Tässä keittiön ikkunan edustaa:

Tuossa keittiön ikkunan alla on kissojen ruokintapaikka, joka omalta osaltaan vielä antoi haastetta lisää. Minulta sattui löytymään hyllynpalanen, jota en ollut asentanut vielää komeroon. Siitä sai oivan lisäsiivekkeen keittiön ikkunalaudalle.

idätin taimia ruokailupöydällänikin… Uuno oli tyytyväinen kun sai pöytänsä takaisin!

Ruokailupöydällä olleet paprikantaimet saivat välillä valohoitoa parvekkeen oven edessä aurigonvalossa kun muualla oli ahdasta. Olen saanut nyttemmin siirrettyä paprikat keittiön ikkunalle koska osa taimista on jo parvekkeella.

Kuvasta voi varmaan huomata, että parvekkeen laittaminen (=siivoaminen) on vielä pahasti kesken.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


Scroll to Top