Joulusammaleen istuttaminen

Saatoin jo aikaisemmissa postauksissa mainita, että hankin eBaystä sammaleita nanoaltaaseen. Tarkemmin ottaen hankin tällaista lajiketta kuin Vesicularia dubyana. Jossain väitetään, että se olisi jaavansammal, mutta ota noista nyt sitten selvää. Se on kuitenkin erinäköinen kuin tuo jaavansammal (Taxiphyllum barbieri), jota minulla entuudesta jo oli. Tätä kutsutaan englanniksi X-mas moss, eli joulusammal. Tropican kasviluettelossa tämän numero on 003A. On kuulemma vielä vaativampi kuin tämä perinteinen jaavansammal… että saas nähdä miten äijän käy 😀

Noh, sammaleet tulivat minulle talviaikaan, enkä odottanut niiden olevan edes hengissä. Laitoin sammaleet alunan kautta omiin pakasterasioihinsa elpymään, kunnes päätin istuttaa ne. Yksi sammal on ”weeping moss”, joka on jo tuolla altaassa kuminauhavirityksellä kivessä kiinni. Itse asiassa laitoin kyllä tuon joulusammaleenkin sinne kiveen kiinni kuminauhalla, mutta se näytti siltä, että kuolee pian. Oli pakko keksiä jotain. Otin sammaleen ylös kun altaaseen muutti kaksi herkkää asukkia, ottoa, ja kävin vähän kaupoilla tänään. Olin katsellut videoita, joissa näytetään kuinka tehdään akvaariosisustuksia, ja huomasin, että he liimaavat kasveja jollain koristeisiin kiinni. Kysyin akvatuttavaltani, että mitäs tämä tämmöinen liima oikein on, ja sain vastauksenkin – se on syanoakrylaattiliimaa. Noh, menin kysymään Wurthiltä tuota liimaa, koska tuttavani sanoi, että hän oli ostanut sitä sieltä. Meidän paikallisessa ei ollut sopivan kokoista purteloa, joten painelin seuraavaan kauppaan. Samaa merkkiä en löytänyt, mutta päätin sitten kokeilla Loctite-merkkistä. Sitten ei muuta kuin liimailemaan!

Tässähän siis täytyy varoa, ettei liimaa sormiaan kiinni, niin käytin apuvälineinä pitkiä pinsettejä ja puista grillivarrastikkua. Onnistuin olla liimaamatta mitään muuta kuin mitä oli tarkoitettu!
Loctite-liimalla kasvi kiinni

Sitten liimailin sammalta vielä kiviin…

Olin hakenut Saimaasta kiviä kesällä 2014, joihin nyt muutamaan liimasin sammalta kiinni. Nämä ovat tarkoitettu isompaan akvaariooni, 240-litraiseen, johon laitan myös tuota joulusammalta kasvamaan.

Laitoin sammaleet pakasterasiaan ”tekeytymään”. Toivottavasti ne selviävät. Rasiassa on tietenkin vettä ja joudun kastelemaan näitä aika-ajoin. Puupala menee nanoon.

Sitten ei muuta kun akvaarion päälle valoa saamaan!

Nanossa on myös jokin muu sammal josta en tiedä mikä se on, mutta liimaan sen taatusti samalla tavalla johonkin kiinni, kun se vaikuttaa olevan todella hidaskasvuinen, ja sen istutusalusta on todella ruma ja siitä irtoilee jotain palasia.

Kerron sitten myöhemmin tästä lisää.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


Scroll to Top