240-litraisen akvaarion kasausprojekti vol 2

Noniin… tässä sitten hieman vaiheita mitä olen tehnyt tuolle 240-litraiselle kalasopalle…

Eilinen päivä meni lähinnä juoksemisessa ympäri Imatraa eri asioita hoitamassa (omat työt + kaverin juttuja), ja mieli ei meinannut mitenkään malttaa olla pääsemästä akvaarion kimppuun! Pääsin työstämään akvaariota vasta viiden jälkeen alkuillasta ja aloitin projektin avaamalla ensin oluen! Keittiössä oli hirveä hävitys kokkauksen jäljestä, ja oli suorastaan masentavaa ajatella, että tuo siivo pitäisi ensiksi hoitaa pois ja sitten vasta pääsisi aloittamaan projektia. Astianpesukoneeni on näet rikki ja kaikki pitää pestä käsin. Ja kyllä, minulla on kaapissa pahvilautasia, mutta ei niissä voi makaroonia keittää 😀 Täpinöissäni päätin viskata likaiset astiat muovipussiin, ja parvekkeelle odottamaan seuraavaa pesuinspiraatiota, jos sellainen tulee… parvekkeella on nyt kaksi muovikassillista likaisia astioita, mutta ei se mitään, akvaario on nyt toiminnassa!

Kun likaiset astiat oli heitetty parvekkeelle, pääsin aloittamaan projektini hiekan pesusta. Laitoin noin kaksi litraa hiekkaa ämpäriin kullakin pesukerralla. Hiekka muuten pöllyää ihan kivasti, joten kannattaa laittaa ämpäri ensiksi puolilleen vettä ennen kuin sinne lisää hiekan… sillä välttyy pahimmalta hiekkapilveltä. Huuhtelin niin kauan kunnes huuhteluvesi oli lähes kirkasta. Hiekkojen huuhtomiseen sai kulutettua noin kaksi tuntia aikaa.

Valitsin pohjahiekaksi Lakan betonin hiekkapuhallushiekkaa, raekoko 0,72-1,25 siksi, koska minulla oli samaa hiekkaa jo entuudestaan pienemmässä akvassani (75L), ja se näytti mielestäni oikein sopivalta (ei liian vaaleaa). Monniset tuntuivat tykkäävän siitä oikein paljon ja kasvit myös 🙂 Vaikka pidin erityisesti mustan hiekan väristä, halusin pohjahiekan olevan kuitenkin hieman luonnollisemman näköistä. Minulla oli siis entuudestaan jo kyseistä hiekkaa jemmassa, niin ei tarvinnut ostaa muuta kuin yksi pussi lisää, jonka sai K-Raudasta hintaan 5,90€.

Kun hiekat oli pesty ja kipattu paikoilleen, pääsin lisäämään akvaarioon vettä. Kannoin veden akvaan 10 litran ämpäreillä, ja veden sekaan laitoin vedenparannusainetta (Sera Aquatan). Vesi oli hieman sameahkoa hetken, mutta se alkoi selkiytyä, kun viritteli pumpun kiinni, ja laittoi sen tietty päälle kierrättämään vettä. (Pumppu: Eheim classic 2215)

Otin pumpun suoraan sellaisenaan vanhasta akvaariosta, jotta sama bakteerikanta säilyisi. Ajattelin, että kalatkin tykkäisivät siitä myös, ja siten saan hoidettua akvojen vaihtoprojektin ilman, että minun tarvitsee erikseen sen kummemmin kypsytellä uutta akvaa. Osa vanhan akvaarion vedestä on myös tuossa altaassa, noin 20 litraa.

Minulla on useita ämpäreitä akvanhoitoa varten, ja otin niistä pari vedenkantoämpäriä, joihin lajittelin kalat. Ensimmäisenä ongin vanhasta akvasta platyt ja tetrat… tietty joitain kasveja tuli otettua sieltä myöskin pois ettei haavi tartu niihin kiinni. Kun jokaisella lajilla oli oma ämpäri, aloin lisäämään niihin uuden akvaarion vettä, sellaisen litran kymmenen minuutin välein. Lisäsin vettä noin tunnin ajan, jonka jälkeen laskin kalat altaaseen, ja sama juttu alusta muillekin kaloille. Otot joutuivat olemaan ämpärissä hieman pidempään, kun ne ovat niin herkkiä vedenvaihteluille… *kopkop* tällä hetkellä ainakin hengissä tuolla vielä 😀

Tältä akva näytti kun kaikki kalat oli siirretty 100-litraisesta akvaariosta uuteen: (noin kello 1.30!)

Kuvasta varmaan näkyy, että kalojen lisäksi siihen on lisätty vettä… sitä kun tuli niistä ämpäreistä lisää missä kalat olivat odotelleet uuteen akvaan pääsemistään 🙂 Osa kasveista on myös jo tuossa lisättynä sinnesuntänne, ei siis lopullisiin paikkoihinsa välttämättä.

Näissä tunnelmissa kävin nukkumaan ja odottelemaan projektin jatkumista seuraavana päivänä…

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


Scroll to Top