240-litraisen akvaarion kasausprojekti vol 1

Tästä tämä kaikki on alkanut…

Pitkän harkinnan jälkeen päätin tilata 240-litraisen akvaarion. Se tuntui sopivan sekä asuntooni, että tarpeeseeni parhaiten. En halua lehtikaloja yms, jotka vaativat enemmän ns kääntymistilaa, niin tällainen Giant-allas oli oikein passeli. Sen mitat ovat 120×45,5x44cm, ja hankin sen Kauhajoella sijaitsevasta liikkeestä Akvaarioliike Viskari OY, jolla on web-kauppa https://www.kouluakvaariot.fi

Tilauksen saa maksettua kätevästi osamaksulla (Klarna), ja palvelukin kyseisessä puljussa oli oikein asiallista ja nopeaa 🙂 Akvaarion mukana tuli neliskanttiset kansilasit.

Akvaariota odotellessa oli hyvä aikaa miettiä, missä järjestyksessä mitäkin alkaa työstämään, koska akva oli tarkoitus sijoittaa sellaiselle seinustalle, jossa oli jo jotakin.

Seinusta ennen:

Vasemmanpuoleiset kaksi päällekkäistä hyllynpalasta siirrettiin saman seinustan viereiselle puolelle, jossa oli entuudestaan jo yksi samanlainen hyllynpalanen.
Seinusta jälkeen:

Loput kamat siirrettiin vastakkaiselle seinustalle, jossa sohvakin oli. Sohva käännettiin poikittain huoneeseen, joka on sen lopullinen sijoituspaikka… ehkä sitä joutunee siirtämään hieman eteenpäin kunhan vanha akva on saatu poistettua käytöstä.

Hommahan ei sitten vielää tähän jäänyt… koska olen maalaillut kämppääni uuteen uskoon viime keväästä lähtien, ja kesällä pidin luovan tauon, oli tuo käsittelemätön seinusta vielä maalattava, ennen kuin siihen käydään mitään akvaariota virittelemään. Joten eikun pensselit ja telat heilumaan! Aikaa tuohon kului parisen tuntia, kun pidin välillä huilitauon… vissiin joku flunssa iskemässä kun ei meinannut voimat riittää sitten mitenkään :/ Edellisestä kuvasta näkyy vielä akvaarion takana oleva seinä, joka kaipaa viimeistelyn, kunhan akva on saatu tyhjäksi. Olen myös ajatellut siirtää hyllynpalaset tuolle seinustalle, missä tuo ”musta” akva nyt on – tyhjennyksen jälkeen tietty. Akvaarioita kun ei noin vaan siirrellä sen jälkeen kun ne on kasattu johonkin, joka taas johtaa seuraavaan aiheeseen… mistä tehdä jalusta 240-litraiselle akvaariolle?

Surffailin varmaan kaksi päivää netissä etsimässä kaikenmaailman vaihtoehtoja, mistä tuon jalustan voisi oikein tehdä, ja päädyin käyttämään Leca-harkkoja. Miksi Leca-harkkoja? Noh, rikkaimmat harrastelijat toki teetättävät kaapiston akvoillensa tai tilaavat puisen jalustan mittatilaustyönä puusepältä. Edullisempiakin vaihtoehtoja löytyy, kuten Leca-harkot. Jos ne kannattelevat taloja niin miksipä ei akvaarioita 🙂 Kävin paikallisessa K-Raudassa kyselemässä hintoja ja saatavuutta. Ja ei muuta kuin piirtelemään ja laskemaan palikoiden määrää. Päädyin käyttämään RUH 200mm-harkkoja (2,65€/kpl), ja piti vielä hankkia styrox-levy (Rautanet 50mm/5,20€). Paksu pöytälevy (30mm) saatiin lahjoituksena, ja minulla oli entuudestaan jäänyt pari 100cm pituista liimapuulevyä käyttämättä, jota tarvittiin myös tässä harkkojen alle. Harkot olisi myös voitu spray-maalata vaikka valkoisiksi (spray-maali 3,50€-5€/prk).

Tein ensin piirroksen, jossa ajattelin tehdä akvan keskelle tukijalan ohuemmista harkoista… Tarkoituksena oli myös sahata yksi tuollainen suuri Leca-harkko puoliksi, jotta niitä menisi vähemmän. Minut kuitenkin puhuttiin ympäri koko suunnitelmasta, ja ”keskijalka” sai jäädä, sekä harkkojen sahaukset 😀 Ihan ok ehdotus kylläkin, varsinkin kun katselee tuota viritelmää tällä hetkellä kun kaikki vermeet on laitettu paikoilleen!

Tarkoitus on tehdä jossain vaiheessa puukehikko tuolle sötökselle siten, että nuo harkot jäävät piiloon. Kangas olisi muuten hyvä vaihtoehto, jos ei olisi kissoja… ainakin Uuno tykkäsi käydä teroittamassa kyntensä edellisen akvaarion kangassuojan reunaan, ja sitä sai vähänväliä korjailla.
Huomenna jos kunto antaa myöten, jatkan akvaarion kasaamista pohjahiekan laittelulla. Siitä sitten enemmän seuraavassa postauksessa, nyt hyvää yötä! 🙂

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


Scroll to Top