Puutarhan ötököitä

Sateisen kesän aikana puutarhasta nauttivat sellaisetkin vieraat, joita ei sinne hirmuisesti kyllä kaipaisi… Kasvien suunnittelukin lähtee yleensä siitä, missä mikäkin rehu viihtyisi, ja mitä sen viereen kannattaisi istuttaa, jotta voisi välttyä ongelmilta. Joillakin kasveilla on sellainen vaikutus, että ne torjuvat tuholaisia, esimerkiksi kirvoja. Tällaisiin kasveihin kuuluu muunmuassa samettikukka (samettiruusu). Samettikukka on kuitenkin etanoiden ja kotiloiden herkkua!

Nämä itse siemenistä kasvatetut samettikukat ovat saaneet tänä vuonna kyllä kyytiä kotiloilta, joita ei meinaa saada mitenkään kitkettyä puutarhasta pois… ne majailevat jopa Virpiangervoista kasvatetussa pensasaidassa!

Sateinen kesä on tosin pitänyt joitakin ei toivottuja vieraita poissakin… kunnes tulee lämmin kuivempi ajanjakso kesän päätteeksi.

Näitä kirvoja tulee joka vuosi näihin samoihin kasveihin. Tänä vuonna Lipstikka on välttynyt kirvoilta, mutta niitä on ilmestynyt Ukonhattuun ja Ritarinkannuksiin. Joudun siis kaivamaan bioruiskutteen esiin! Nämä elukat nauravat mäntysuovalle…

Näistä minulla on vähän tietoa, kuinka haitallisia ne voisivat puutarhoissa olla… Palavarakkauden kuivunut kukka on kuitenkin täynnä haisevia Viherluteita (Palomena prasina).

Näitä elukoita on joka hemmetin paikassa tänä vuonna. Viime vuonna niitä ei ollut läheskään tällaista määrää. Myös naapurin puutarhasta niitä löytyi jokaisista kasvustoista.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


Scroll to Top