Akvaariokuulumisia 29.6.2014

Ilmeisesti on keväällä ollut niin paljon tekemistä, että akvaario on jäänyt vähän pienemmälle huomiolle, ja se kyllä valitettavasti näkyy. Nyt on parvekkeelle laitettu kaikki rehut kasvamaan, ja projektit voivat siirtyä sisälle. Luojan kiitos, ettei ole tolkuttoman lämmintä, koska se omalta osaltaan vielä hankaloittaisi akvaarion hoitamista. Ei se, että hiki lentää vettä kantaessa, mutta levät kasvavat paremmin, ja joutuisi tarkemmin huolehtimaan akvaarioveden lämpötilasta. Kesällä se tuppaa nousemaan niin lähelle kolmeakymmentä, että viilennys on ollut aiempina kesinä tarpeen.

Kalastoon ja kasvistoon on myös tullut muutosta sitten edellisen listauksen.
– Banjomonneja on enää yksi kappale. Lahjoitin toisen pois.
– Kaikki sukaravut ovat ”lähteneet” uusille vesille… noh, vein Sakura sukaravut Norppikseen, kun oli niitä palettikaloja tuossa altaassa kasvamassa. Pienet sukaravut menivät siis niiden suihin. Jostain ihmeen syystä leväsukaravut katosivat sen jälkeen kun altaaseen tuli kaksi Haarniskamonnia.
– Yksi valo on nyt pimeänä, ja pitäisi tarkistaa sen kunto. Valo alkoi pätkimään ja se oli pakko ottaa pois käytöstä. Tiedossa on siis jonkinlaista askartelua/säätämistä. Mietin myös josko olisin hankkinut LED-valaisimen, mutta en ole löytänyt vielä sopivaa kauppaa, josta ostaisin sellaisen. Yritän kuitenkin pitää harrastuksen kukkarolle sopivaksi.
– Kasvit tarvitsevat hieman ”kunnostusta”. Nyt se vaan on niin, että minun altaaseeni ei kannata mitään hapsulehtisiä rehuja survoa, kun ne eivät vain viihdy siellä. Olen sen verran laiska hoitaja, että tarvitsen sellaisia kasveja, jotka eivät vaadi älytöntä hoitoa. Jättimiekkakasvi sai lähtöpassit. Siitä tulee vaan kerta kaikkiaan niin suuri, ettei akvaarioni riitä sille. Sukarapujen mukaan lähti Subwassertang. Ja todellakin heitin papukaijanlehden pois,taas vaihteeksi. Se ei viihdy yhtään hoidossani, valitettavasti. Vesiapilaa tuolla näyttää vielä olevan levän peitossa, mutta eiköhän sekin kohta saa lähtöpassit. Ei meinaan kasva yhtään, ja sen mitä kasvaa, niin heti tulee tupsulevää siihen. Poistuneiden listalla on myös suikerolehti.
– Kasveja on tullut myös lisää: Minijaavansaniainen, Hygrophila guianensis ja Helanthinum Bolivianum, sekä jokin kääpiövesiherne.
– Koristeet tarvitsevat kunnon skraappaamisen. Tämä täytyy tehdä kyllä ihan tässä lähipäivien aikana. Samoin skraappaan tuon omenapuunoksan ja laitan siihen jaavansammalta kasvamaan. Alta pois kaikki ylimääräiset viritelmät. Pitää vielä kokeilla, jos mangrovepuun saisi aseteltua jotenkin toisin, ettei sinne kertyisi niin paljon mönjää alle. Akvaario on nimittäin hankala puhdistaa tällä hetkellä.

Kunhan akva on taas esittelykelpoinen, niin laitan siitä sitten kuvia. Olen myös suunitellut sen siirtämistä toiselle seinustalle, koska siihen paistaa kevättalvella aurinko. Akva on olohuoneen perukoilla sohvan jatkeena. Hankin kyllä sälekaihtimet ikkunaan, mutta se ei riittänyt suojaamaan akvaariota auringonsäteiltä… kävi vielä niin, että kaihtimet olivat liian lyhyet, ja säteet pääsivät alalaidasta kämppään kuitenkin. Sitten vielä nämä taimien kasvatukset yms sotkivat tilannetta. Nyt jos saisin akvan siirrettyä taaemmaksi seinustalle, voisin laittaa tuon väliin vaikka sermin tai viritellä jonkin verhon seinämäksi. Olin muutenkin katsovinani, ettei aurinko talvella paista takaseinään suoranaisesti missään vaiheessa, mutta keväällä paistaa. Tuossa ikkkunani edessä on nimittäin muutama koivu, joissa ei keväällä ole lehtiä. Tästä johtuen aurinko paistaa sisälle. Nyt lehdet ovat puissa, niin auringonsäteet eivät pääse aamullakaan sieltä läpi!

Tämän muuton jälkeen on ollut hurja taistelu leviä vastaan, ja akvalle ei meinaa löytyä mitään paikkaa kämpästä. Keväällä kun aurinko alkoi tulla enemmän esiin, ja päivät pitenivät, akvaani tuli melkoinen viherleväinvaasio. En ole vieläkään saanut sitä pois altaasta, ja se on viedä kaikki kivat kasvit, kuten neulaheinän. Pidän siitä rehusta todella paljon. Haluaisin myös toisen suodattimen akvaarioon ja lasikannet pois. Tästä syystä myös uusi valaisin olisi paikallaan, koska tuo nykyinen viritelmä ei ole kannettomaan akvaarioon sopiva… en usko, että lamput kestävät kiinnikkeillä paikoillaan kannessa, ja joku kerta tippuvat vielä altaaseen. Säästän kannen kuitenkin talvea varten, että saan chileille siitä valaisimen 🙂

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


Shopping Cart
Scroll to Top