Jaavansaniaisen ja jaavansammaleen outo kato

Olen tässä yrittänyt säädellä valaistusta kohdilleen uuden valaisimen myötä, ja se on osoittautunut melkoisen hankalaksi. Ai mistä päättelen niin? Noh, sen näkee usein tuosta akvaarion etulasista, joka on toisinaan täynnä viherlevää 😀 Olen myös ollut hieman laiska vedenvaihtojen ja ravinteiden kanssa. Sekin vaikuttaa kyllä leviin, mutta entäs sellaisiin kasveihin, jotka eivät juurikaan mitään ihmeitä tarvitse, kuten jaavansaniainen ja jaavansammal?

Juttelin asiasta harrastelijatuttavani kanssa, ja kävi ilmi, että hälle on käynyt samoin kun minullekin, sammal on ikään kuin ränsistynyt pois. Mietin, että näinköhän se saa liikaa valoa, tai valossa on ollut liian radikaali muutos, että se melkein ruskistui silmissä pois tuolta. Nyt näyttää elonmerkkejä. Jaavansammalta on kasvamassa omenapuunoksassa ja siirsin sen keskelle akvaariota… ehkä valoisin paikka koko altaassa. Hienoa huomata, että tupsulevä, joka oli juurtunut oksaan, on vihdoinkin saanut lähdöt tuolta altaastani, ja varmasti uuden valon takia.

Jaavansaniaisille kävi myös ränsistyminen, enkä tiedä miksi. En ole siirtänyt niitä edes keskelle akvaa valoisiin paikkoihin. Mini-versiosta oli jäljellä lähes pelkkä jurrakkoranka ennen kuin tajusin tarkastella sitä lähemmin. Nyt siihen on tulossa jo pieniä alkuja 🙂

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


Scroll to Top