Akvaariokuulumisia 24.11.2014

Olen hommannut edellisestä kasvilistausksesta uusiakin kasveja, joista en ole missään kirjoittanut. Jotenka tiedon lisääminen lienee paikallaan, ennen kuin hävitän pottien mukana tulleet merkit, enkä muista mitkä niiden kasvien nimet olivat 😀
Muutenkin, on ihan ok seurata mitä niille rehuille oikein käy, kun olen yrittänyt säätää tuon LED-valaisimen kanavat kohdilleen. Siinä on kerta kaikkiaan niin paljon tehoa, että jos laitan sen täysille, allas on parissa päivässä täynnä viherleviä. Nyt viherlevien kasvu on selkeästi vähentynyt, mutta kyllä ne yrittävät sieltä silti puskea, vaikka olen hankkinut altaaseen kaksi leväbarbia ja neljä ottoa lisää. Kaikille juurilla ravinteita ottaville kasveille on laitettu Biolanin merilevälannoitepuikko, ettei ravinteita olisi leville tarjolla vedessä. Valitettavasti tästä kyllä sitten kärsivät esim jaavansaniaiset. En kyllä ole varma kärsivätkö jaavansaniaiset juuri ravinteiden puutteesta vai liikavalosta, vai oliko niiden lehdillä levää, jotka käytiin popsimassa pois, ja jäljelle jäivät vain reiät… Noh, niille on suunnitteilla uudet paikat, joista sitten joskus myöhemmin lisää. Kaikille pitkävartisille kasveillekin kävi niin, että alimmat lehdet putosivat pois. Niissä oli todella paljon levää, ja uskon tämmän olevan osittain syy lehtikatoon (+ valonvähyys). Ne tekevät kyllä latvaan uusia levättömiä lehtiä. Pitää kohta lisätä kasvit latvapistokkaista jotta ne lähtevät kasvamaan ”paremmilla varsilla”.

Tässä yksitellen lueteltuina kasvit, ja miten ne ovat lähteneet kasvamaan akvaariossani.

Siaminvesitähdikki, Hygrophila siamensis
Tätä kasvia minulla ei ole ennen ollut, enkä kyllä ole nähnyt sitä paikallisessa akvaliikkeessäkään (Norppis). Hygrophilat ovat nopeakasvuisia, paitsi juuri tämä ei meinaa millään lähteä kasvamaan. Kun akvassani on valojensäätö vielä kesken, tähän kasviin tulee herkästi piilevää. Levänsyöjäkalatkaan eivät ehdi tätä puhdistaa, tai sitten niille ei juuri tuo levä kelpaa. Kavun merkkejä kuitenkin on näkyvissä kuten kasvin latvasta voi huomata.

Tuoksuvedensuosikki, Limnophila aromatica
Wikipedia tuntee tämän kasvin nimellä Tuoksukidusruoho. Tarvitsee voimakkaan valon, ja vaativuustaso on keskinkertainen, ainakin aquaticplantcentral.com-sivuston mukaan. Tämä kasvi oli kuolla käsittelyssäni levään, mutta onneksi sain sen pelastettua! Alimmat lehdet kärsivät todella pahasti. Kasvi on kuitenkin alkanut toipumaan, ja tekee alhaalta asti uusia oksia.

Poimupatsuli, Pogpstemon helferi
Etualan kasviksi olen valinnut Poimupatsulin. Se lähti hyvin kasvamaan. Laitoin samaan aikaan muitakin kasveja etualalle, joista esim kääpiöhelmiruohosta, Hemianthus callitrichoides ”Cuba”, ei ole kuin rippeet jäljellä. Minulla on hiekkapohja, enkä usko, että se pystyy kiinnittymään siihen kunnolla. Pitäisi olla jotain karheampaa ja suurempirakeista… tästä taas sitten tuonnempana muissa jutuissa.
Poimupatsulin istutin ”kunhan johonkin tökkäsin”. En nimittäin uskonut, että sekään olisi juurtunut tuonne altaaseen. Vaan toisin kävi! Ainakin tämä kuvassa oleva pätkä on kasvanut ihan hyvinkin.

Amerikanvestitähdikki, Hygrophila guianensis
Tuli taas otettua altaaseen tämä nopeakasvuinen rehu. Vein aikanaan oksan tätini altaaseen, jossa tämä kasvi ei viihtynyt laisinkaan. Toin sen siis takaisin. Tämän vaativuustaso on ”helppo”, ja kasvuvauhti nopea. Tosin tässä omassa altaassa tämä nyt taas levien myötä sai vähän siipeensä, mutta on näyttänyt elpymisen merkkejä. Lisäksi Otot tykkäävät tästä puskasta. Ne makoilevat pitkillä lehdillä.

Bolivianvesimiekka, Echinodorus bolivianus
Tämä kasvi oli myös kuolla. Vesimiekat eivät ole viihtyneet altaassani oikein koskaan. Otin tämän altaaseen sen arvostelun perusteella, ja tämäkin kasvi on luokiteltu helppohoitoiseksi. Lisäksi se ei ole vaativa valon suhteen. Siksi olen sijoittanut sen puukarahkan lähettyville vähän reunaan. Emokasvi on tuossa kivien vieressä, punaisista kaloista katsottuna heti oikealla. Elpyyhän tämänkin viimenään! Tuossa näkyy ihan kirkas vihreä uusi kasvinalku. Tämä on ihan hauskan näköinen kasvi sinällään, kun tekee noita rönsyjä. Se joko juurtuu niistä pohjaan, tai sitten nostaa sen rönsyn ylöspäin. Mielenkiinnolla odotan, kun ottaa oikein kunnolla (toivottavasti) kasvua alleen.

Kääpiöruoho, Lilaeopsis novae-zelandia
Kääpiöruohosta saa sitten kuvan kunhan olen saanut sen joten kuten kasvamaan 😀 Taitaa olla niin, että tämäkin tarvitsee hieman pikkukiviä tukemaan pohjassa pysymistä. Pitää siis käydä K-raudassa tms, ostamassa jokisoraa, joita voi laittaa mm. kukkaruukkuihin. Siitä löytyy sellaista pienirakeista versiota, joka sopisi tähän vallan mainiosti. Siitä sitten taas jossain muussa postauksessa.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


Scroll to Top