Huonekasvit virkistyivät ja taimet kasvavat

Olen onneksi saanut aktivoitua itseäni hoitamaan huonekasvit kuntoon. Lisäksi olen kylvänyt paprikat, chilit ja tomaatit, joissa on nyt jo taimet näkyvillä. Itse asiassa, olen jo koulinut paprikat ja chilit.

Parveke käyttöön kesäksi

Kyllä, taas on suuria suunnitelmia kesäksi. Katsotaan mitä saan tehtyä ja mikä taas jää. Ei täällä nyt enää niin hirvittävää kaaosta ole, kun sain viime kesänä poistettua parvekkeelta todella paljon ylimääräistä tavaraa. Jäljelle jäi oikeastaan vaan ne, mitä aion ottaa käyttöön (miinus muutamat rakennusharkot). Kunhan aika ei tällä kertaa menisi pelkkään asioista unelmoimiseen, vaan ihan siihen, että alkaisi myös toimia asioiden suhteen.

Pähkäilin todella pitkään mitä tekisin sillä edesmenneen Foxy-koirani paljulla, enkä oikeastaan sopivampaa käyttöä keksisi sille kuin perustaa siihen kasvimaa. Se olisi juuri oikean kokoinen parvekkeelle. Saan tehtyä siihen välipohjan, josta voi ohjata ylimääräisen veden pois, mutta kasvit voisivat myös käyttää pohjalla olevaa vettä tarvittaessa. Pitäähän tämä ainakin kokeilla. Tarkoituksena on istuttaa siihen tomaatti, paprikat ja salaattia ja jotain yrttejä (persilija, basilika jne). Paljun alle pitää saada renkaat, että voin siirrellä sitä tarvittaessa. Ajattelin myös vuorata paljun sisäpuolen kasvihuonemuovilla, ettei reunamista irtoa mitään muoveja kasvualustaan. Vesisäiliötä ei tarvitse vuorata.

Kiinanruusu on juoppo huonekasvi

Kiinanruusuni on alkanut lipitellä vettä ihan mukavasti. Tai noh, sehän on todellakin juoppo kasvi. Olen myös aloittanut lannoittaa sitä hieman jokaisella kastelukerralla. Sen innoittamana se on alkanut kasvatella oikein kunnolla lehtiä. Siitä on tullut tuuhea kuin mikä. Lehdet ovat kaksinkertaistuneet sitten joulun jälkeen. Pitää kuitenkin olla varovainen kastelun kanssa, ettei mädätä sen juuria. Siksi olen hommannut kiinanruusua varten kosteusmittarin, millä pääsen juurille asti mittaamaan kosteuden ja pH-arvon. Tämä nyt on vaan omaa spekulointia (en tiedä faktasta), mutta jos kiinanruusu pitää kahvista kasteluvedessä, se voi haluta kasvualustaksi happamampaa multaa. Siksi on hyvä seurata myös pH-arvoa.

Kiinanruusu on vaativa huonekasvi
Annoin kaksi päivää sitten kiinanruusulle litran vettä ja taas multa on miltei kuiva.

Jos joku nyt miettii, miksi se kasvualusta on millekin kasville tärkeä, niin sillä on merkitystä, koska juuret eivät voi ottaa ravinteita vastaan, jos kasvualusta (multa/vesiviljely) on vääränlaista, tai pH-arvoltaan väärä. Sillä perusteella voisi arvailla, ettei kiinanruusu pidä kalkitusta multaseoksesta. Monessakin paikassa sanotaan, että ei saa laittaa puutarhamultaa huonekasveille. Se johtuu varmaankin juuri siitä, että yleensä puutarhamulta on valmiiksi kalkittua (+ liian tiivistä), ja huonekasvit eivät pidä siitä.

Mistä tietää että kiinanruusu tarvitsee vettä? Katso lehtiä.

Kiinanruusun lehdet ovat ohuet ja niitä on paljon. Tämä saattaa hyvinkin olla syy siihen, miksi sitä täytyy jatkuvasti kastella. Ohuet lehdet eivät myöskään varastoi vettä, vaan haihduttavat vettä pois. Sama pätee muitakin ohutlehtisiä huonekasveja, kuten vaikka vaahtera-auliota.

Olen kyllä saanut kiinanruusuni räjähtämään silläkin tavoin, että sijoitin sen vetoisaan paikkaan. Ei sen tarvinnut olla siinä kun yhden vuorokauden, ja se tiputti muutamassa päivässä melkein puolet lehdistä pois. Lehdet ensiksi kellastui, ja sitten tippuivat pois. Voi reppanaa. Olen sittemmin vaihtanut ikkunaan tiivisteet ja siirtänyt kiinanruusun toiselle ikkunalle suojaisampaan paikkaan.

Videopätkä 9.3.2023 kun kiinanruusu oli vetoisassa paikassa.

Laittelin parit huonekasvit ruukkuihin, jotka olivat olleet jo tovin vesiastioissa juurtumassa. Saas nähdä miten tässä käy. Tapoin oman sulkaköynnösvehkani jokin vuosi sitten, kun lähdin pätkimään sitä liikaa. Ajattelin varnaan silloin, että saisin siitä monta kasvia. Se nyt ei vaan mennyt niin. Kaikki pistokkaat kituivat ja lopulta kuolivat pois. Tuttavani sattumoisin oli saanut minulta pistokkaan joskus aikoja sitten. Hän leikkasi minulle uuden pistokkaan omasta kasvistaan viime syksyllä, ja nyt sain vihdoinkin aikaiseksi istuttaa sen multaan.

Monta vuotta ruukussa kitunut jättipeikonlehti sai myös uutta multaa, sekä jämäkämmän tukikepin. Tämä on siis siemenestä kasvatettu Monstera Deliciosa, jonka sain joskus eräältä tuttavaltani. Oli tarkoitus aikoinaan laittaa se akvaarioon kasvamaan, mutta ehdin jo luopua akvaariosta, ennen kuin tämä lähti edes kasvuun. Olin aikeissa heittää sen pois, mutta huomasin vielä siinä kasvun merkkejä. Joku ripsiäinenkin sitä ehti jossain välissä järsiä, mutta sain sen hävitettyä kasvista pois. Laitoin uudelleen istuttamisen yhteydessä juurille muutamia rakeita kanankakkaa. Katsotaan miten sen käy.

Siivosin keittiön lipastotornin päällisen, kun se oli aivan roskainen. Roskaaja löytyy tuosta kuvasta, ja se on ihmeen kaupalla talvesta selvinnyt sulkasaniainen. Tämä on siis ostoversio, jotka yleensä tapan jossain vaiheessa vuotta.

Lipastotornin päällä oli myös pistokkaat juurtumassa. Siirtelin osan niistä nyt pois, että saniainen saisi loistaa ihan itsekseen siinä. Olen kerännyt pistokkaita varten kuvassa näkyviä Mutti-purkkeja, kun ne sopivat mielestäni keittiön yleisilmeeseen. Purkin sisällä on lisäksi lasiastia. Hyllykön päältä pääsi kukkaruukkuun myös yksi setti kultaköynnöstä.

Kultaköynnös pääsi olohuoneeseen sohvan päätyyn kasvivalon alle. Laitoin tukikepin keskelle, ja huomasin jossain vaiheessa, että sen yläosassa on reikä, johon voi ilmeisesti laittaa toisen samanlaisen kepin kiinni. Eli tämä on jatkettava versio. No mutta sehän on kätevää, koska kultaköynnös kiipeää sitten tuota keppiä pitkin ylös, tai ainakin toivottavasti.

Hyötykasvien taimet lähteneet kasvuun

Paljon on vielä tekemättä, mutta onneksi edes tähän asti kylvetyt hyötykasvien siemenet ovat itäneet, ja lähteneet kasvuun. Laitoin chilejä tosin kolmea eri lajiketta, mutta parhaiten itivät Cayenne (perus-chili) ja yhden taimen sain jostain tuntemattomasta chilistä. Muut eivät oikein itäneet, tai jäivät kitukasvuisiksi. Asiaan saattoi tosin vaikuttaa käyttämäni turvenapit. Kun ne turposivat, niihin jäi sellainen kangasmainen reunus. Niistä on varoitettu muun muassa orkideojen kanssa. Itse asiassa miltei kaikissa kaupasta ostettavissa pelargonioissakin on paakku paikoillaan. Kasvi pitää ottaa ruukusta ylös ja se kangasmainen reunus pitää poistaa varovasti. Muutoin kasvi tukehtuu.

Laitoin koulitut taimet muutamaksi päiväksi lännenpuoleiselle ikkunalle kissojen näköalatason päälle, ennen kuin siirsin ne auringosta nauttimaan.

Kylvin samaan aikaan tomaatitkin, ja niissä ei mennyt viikkoakaan, kun ne nostivat kaulansa ylös! Nyt vain odottelemaan kun ne vähän kasvavat, niin niidenkin aika on sitten päästä omiin taimipurkkeihin. Olen käynyt jo ostamassa kasvuturvetta valmiiksi yhden 50 litran säkin, mutta se tuskin riittää kaikille loppujen lopuksi. Mutta pärjään nyt näiden taimien kanssa ihan hyvin kunnes niiden on aika siirtyä parvekkeelle.

Että semmosta täällä on nyt touhuiltu. Taidankin lopetella tähän tällä kertaa ja jatkaa paria projektia, jotka ovat pahasti kesken. Ei muuta kun hyvää alkanutta viikkoa!

  
Voit myös tukea blogiani ostamalla blogiin liittyvästä verkkokaupasta itseni suunnittelemia kivoja tuotteita.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


Scroll to Top