Tillandsia ionantha – ilmakasvi

En onneksi ole huonekasvien suhteen ihan niin sekaisin kun monet vaikuttavat olevan Facebook-ryhmien perusteella, mutta kyllähän nämä huonekasvit ovat minun juttu! Niitä on pakko olla, en tiedä miksi. Antavathan ne toisinaan ihan kivaa näköäkin kämpälle, varsinkin jos kasvit oikein kukoistavat. Puolikuolleet kasvit eivät toki asuntoa kaunista…

Aina silloin tällöin tulee hankittua jotakin uutta, mitä haluaa kokeilla. Meillä kokoontui paikallinen huonekasvikerho Kukka Saimaan tiloissa syksyllä 2019, ja tältä matkalta mukaani tarttui tillandsia, eli ilmakasvi. Tätä ei laiteta multaan laisinkaan, vaan sen voi ripustaa vaikka johonkin keppiin kasvamaan tai sitten asetella vain johonkin, vaikkapa lasipaloon, jonka pohjalla on koristehiekkaa. Minulla oli ylimääräisenä tällainen sydämen muotoinen kynttilälyhty, josta oli se lasikippo rikki, johonka kynttilä laitetaan. Ilmakasvini sopi siihen täydellisesti.

Meni pieni tovi, parisen viikkoa, niin huomasin että kasvista tulee jokin violetin värinen patukka… sehän oli kukka 🙂

Nyt vajaata vuotta myöhemmin ilmakasvini on edelleen jotenkuten hengissä, ja kurkkasin sen pohjaan, ja siellä olikin kaksi poikasta. En tiedä tarkalleen milloinka nämä täytyy irrottaa ”emosta”, mutta ne alkavat olla nyt sen kokoisia, että kokeilen irrottaa ne kuitenkin. Emokasvi on jotenkin ihan nuupahtanut ja poikaset todennäköisimmin vievät emokasvilta energiaa.

Ilmakasville ei ole mitään ihmeellistä hoito-ohjetta muuta kuin että älä istuta sitä multaan tai mihinkään muuhunkaan materiaaliin mitä kastellaan. Toki se tarvitsee kastelua. Omaani olen joskus liottanut vedessä parisen tuntia ja sitten ottanut pois ja roikottanut tovin ylösalaisin, ettei vettä jää jemmaan ”lehtien” juuriin. Tillandsiaa voi kastella myös sumuttamalla vettä siihen sumutinpullolla. Mutta nyt irrottamaan poikaset ja katsotaan miten kasvin käy!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


Scroll to Top