Platyt senkun vähenevät…

Johonkin olen varmasti kirjoittanut jo, että päätin erotella platyistä pojat ja tytöt eri altaisiin? Noh, niin olen tehnyt ja nyt meininki on hieman rauhoittunut. Minulla on niitä poikasia edellisiltä platyiltä 8 kappaletta, ja niistä on neljä koirasta 70-litraisessa akvassa, ja neljä naarasta 100-litraisessa akvassa… miksi en ostanut heti sellasta 200-litraista akvaariota?!? Tekisi mieli kirota kunnolla, mutta ei se tilannetta mihinkään muuttaisi… turhat höyryt saa päästettyä kropasta vaikkapa siivoamalla! Menköön sekin hyötykäyttöön jos täytyy vähän vi**ttaa.

Olen tässä muutaman platyn laittanut kuoppaan, niin sanotusti, kun ”matokuuri” aloitettiin. En tiedä onko niillä edes mitään matoja ollut, mutta suljetaan sekin mahdollisuus pois. Vettä on vaihdettu viikon välein molempiin akvoihin ja muut fisut kyllä porskuttelevat ihan ok, mutta noita platyjä on vain menehtynyt. On paljon mahdollista, että jotkut noista lajeista eivät vain kestä olosuhteita tms. Pari sellaista ostettua yksilöä ovat kestäneet vähän kaikkea. Kuitenkin tuosta tankista, mistä platyt kuolevat, niin otot ovat edelleen hengissä, jotka ovat erittäin herkkiä kaikille vedenmuutoksille. Pakko siellä jotain on olla oikein. Pitänee käydä mittauttamassa vesiarvot vielä uudelleen. Akvassani saattaa olla liian pehmeää vettä heidän makuunsa… mutta senkin tietää sitten tarkemmin kun käy ne vesiarvot mittauttamassa.
Kävin kirjoittamassa asiasta Aqua-Web-foorumille. Seuraavassa linkki:
http://www.aqua-web.fi/forum/viewtopic.php?f=39&t=181525

Platy problem

Kävin ostamassa kaupasta aikanaan kaksi tummemman punaista platyä, kun ne olivat mielestäni todella kauniin värisiä. Akvan lamppu myös korostaa punasävyisiä kaloja. Toinen oli koiras ja toinen naaras. Koiraat olivat tuolla pienemmässä tankissa, niin kuin jo mainitsinkin, ja naaras tässä suuremmassa. Koiras kuoli vissiin kuukausi sen jälkeen kun olin sen hankkinut ja naaras on tuolla heittämässä henkeään parasta aikaa. Koirasten kohtaloksi on saattanut koitua myös yksi toinen poika-platy, joka oli altaassa hetken aikaa. Olen yrittänyt lueskella kaiken näköisiä käyttäytymismalleja noille fisuille, mutta en ole kyllä törmännyt sellaiseen artikkeliin vielää, jossa kerrottaisiin, että koiras-platy tappaisi toiset kalat jahtaamalla… varsinkin jos ne muut platyt ovat myös koiraita. Onhan tuolla tankissa muitakin kaloja kuin platyt! Niin sanotussa ”ukkotankissa” saivat kyytiä muutkin kalat kuin platyt kun siellä oli kunnon kukkoilija-platykoiras! Sama ukko kerkes parittelemaan varmaan kaikkien naaraiden kanssa tuolla isommassa altaassa, ja jahtaamaan ne henkihieveriin, ennen kuin tajusin siirtää sen sieltä pois. Siirsin sen myös sillä tavoin, että se joutui olemaan jonkun aikaa yksinään platynä siellä pikkualtaassa. Sitten siirsin muita koiraita sinne jälkikäteen, jotka saivat myös kukkoilijalta kyytiä. Noh, ei siinä muu auttanut kuin pistää ukko ”ojennukseen”. Nyt altaassa on rauhallisempaa kun siellä on vain neljä itse kasvattamaani koiras-platyä… ne ovat vieläpä veljeksiä.
Tässä kuva siitä kuolevasta platystä… se oli oikein pulskea vielä pari viikkoa sitten. Luulin, että loishäätö olisi tehnyt sille hyvää. Kuva on otettu 6.1.2011

Red Wagtail Platy

Loishäätöä on tämän päivän jälkeen enää yksi kolmen päivän kokonaisuus jäljellä ja aion tehdä uuden häädön kesällä sitten.

70-litraisen akvan muodonmuutos
Pikkutankkiin on tarkoitus vaihtaa hiekka jossakin välissä lähiaikoina hienompaan, kunhan saan aikaiseksi hankkia muutaman lisä-ämpärin mihin voin varastoida vedet ja kalat siksi aikaa. Musta sora on näemmä ihan liian karkeaa kuparimonnisille, joita haluaisin tuonne lisää. Epäilen sora-asiaa vain siksi, koska kupareilta on hävinneet viikset jostakin syystä. Muilla monnisilla ne ovat olleet ihan ok tallella. Kuparit ovat muutenkin hirmuisen säikkyjä. Niitä on vain kolme, ja jotenkin minusta tuntuu siltä, että se yksikin niistä on sokea kun se välillä ui missä sattuu eikä ole niiden muiden kanssa parvessa. Tarkoitan uimista missä sattuu sitä, että se ui akvan keskiosassa eikä mene pohjalle laisinkaan. En kehtaa sitä nyt vielää lopettaa. Hengissä se on pysynyt useamman kuukauden jo kuitenkin noinkin ja ruokaa se jostakin kasvien lehdiltä välillä näyttää saavan. Mutta tuo akvan hiekanvaihtoprojekti on sitten jo seuraavan blogin aihe… samoin uudet kasvien hankinnat.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


Shopping Cart
Scroll to Top