Vihdoinkin kesä

Jotenkin ihana herätä kesäaamuna ja avata parvekkeen ovi, kun kuulee muun muassa kuinka mustarastas lirkuttelee menemään. Varsinkin tänään, sunnuntaina, on aivan ihanaa kun moottoritieltäkään ei kantaudu liikenteen äänet niin selkeästi. On rauhallista, koivuissa on täydet lehdet ja aamupäivällä on jo +21C lämmintä. Kesä tuli vihdoinkin!

En edes huomannut pääskysten saapumista. Olen pitänyt parvekkeen ovea auki vasta muutaman päivän, koska se on vieläkin niin siivoton. Sieltä tuulahtelee sisälle siitepölyä, jolle olen allerginen. Mutta koivu ei enää kuki, niin siitepölyä on ilmassa niin vähän, että ovi saa olla jo auki. Kaivoin esiin ötökkäverhonkin, josko saisin sen tänään viriteltyä, niin ei tule ötökätkään sisälle. Parveke ei myöskään kuumennu niin pahasti kuin aiempina vuosina, koska olen viritellyt pavilijongin seinän paahteisimpaan kohtaan. Nyt kun saisi vielä siivottua partsin kunnolla, niin voisi välillä mennä tekemään sinne vaikka töitä.

Huomasin, että ampiainen on etsinyt itselleen pesäpaikkaa puusohvan sisältä. Se ei ollut mitenkään ärhäkkä. Saattaahan tuo olla, että oli joku muu kuin ihan se virallinen ampiainen, kun ei yrittänyt edes pistää minua, kun olin siivoamassa tavaroita siinä lähellä. Luulen, että se lähti etsimään rauhallisempaa paikkaa perustaa pesä. Kuningatarelta se kokonsa puolesta vaikuttaa. Toivottavasti se ei tule takaisin ja yritä asettua taloksi partsilleni. Eikä se välttämättä tuohon takaisin mene, koska puusohva lojuu vielä auringonpaahteessa kunnes saan sen siirrettyä paikoilleen. Puusohvan sisällä on hyötykasvien ruukut.

Sain vihdoinkin aikaiseksi kylvää maissin jyvät termoruukkuun. Siinä samassa pöhinässä minä sen ampiaisenkin bongasin. Se saattoi alkujaan ollakin lepäilemässä siinä isossa ruukussa eikä puusohvan sisällä. Sinne se kuitenkin pakeni. Ei kun hetkinen, puusohvan sisältä se näytti sittenkin kömpivän esiin. Nyt parveke täytyy laittaa kuntoon! Ei ole varaa aikailla yhtään. Käyn avaamassa sohvan kannen, jos se ei sitten enää menisikään sinne takaisin. Pitää kytätä milloinka se on lentelemässä ja äkkiä siivota tavarat pois sohvan päältä, ja avata kansi.

Toisen kesän hitti on istuttaa maissia kukkaruukkuun

Yritin etsiä jotain ampiaisten häätövinkkejä netin syövereistä, mutta ainakaan tämä yksi kokeiltu versio ei toimi. Testasin sellaista kikkaa, missä laitetaan vettä läpinäkyvään muovipussiin. Pussi sijoitetaan sitten johonkin ampiaisten lähelle, niin niiden pitäisi ottaa hatkat. Laitoin tämän oman versioni sen kulkureitille. Ei muuten ottanut tämä hatkoja, vaan etsi toisen reitin.

Kesän kulkupeli numero yksi

En ole varma olenko tarpeeksi hehkuttanut, kuinka kiva menopeli tämä sähkökruiseri oikein onkaan. Se on selkeästi kesän paras asia! Sillä pääsee lyhyet matkat niin näppärästi paikasta toiseen. Autoa ei tarvitse kesällä juuri ollenkaan, vaikka kohta pitääkin lähteä sillä hakemaan jotain roskalavan löytöjä. Onneksi on pilvinen päivä niin autoon ei ehdi paahtua. Näyttää muuten siltä, että kohta sataa vettäkin. Sadetutka näyttää myös ukkosta rajan pintaan.

Kesän kulkupeli numero yksi

Viime yönäkin ukkosti. Kävin paikallisessa baarissa pelaamassa bingoa, ja kun lähdin kotia kohti, ilma oli todella painavaa ja kosteaa. Aavistin ukkosta, mutta en ollut hetkeen tuijottanut tutkakuvia. Olikin aivan loistava säkä asian suhteen, koska jos olisin vielä vitkutellut puolikin tuntia baarilla, olisin joutunut ajamaan sateessa salamoiden saattamana kotiin. En tiedä miten tuo sähkökruiseri sellaiseen reagoi, vai mitenkään.

Ja sehän alkoi taas ukkostaa! Kyllä meitä nyt onnistaa ukkosten suhteen. Tälläkin kertaa tulee suoraan päälle. Tämän suunta on aika mielenkiintoinen, kun se tulee tuolta Venäjän suunnalta. Yleensä ne paukkuvat aika lujaa.

Kuvakaappaus: FMI Sadetutka- ja salamahavainnot (App/iPhone)

Sehän jaksoikin sitten ukkostaa muutaman tunnin. Kaakosta kulki kaksi ukkossolukkoa peräkanaan suoraan meidän yli. Kello on nyt jotain 19 ja nyt aurinko paistaa. Tilanne näyttää rauhoittuneen, eikä uusia ukkosia näy sääkartalla. Ilmakin viileni monella asteella. Saattaisi vaikka jaksaa tehdä jotain TODO-listalta pois. Kissat on tulossa hoitoon tulevalla viikolla, ja jotain on pakko tehdä pois, ettei tule vaaratilanteita.

TODO-lista kesäkuntoon

Pieniä suuria asioita, sitähän ne TODO-listan asiat ovat. Vaikka toukokuun loppupuolisko oli hyvin helteinen ja kuuma, tein silti jotain asioita pois päiväjärjestyksestä vaikka hiki lensi kuinka ja paljon.

Tehtyjä asioita:

  • Talvitakit laitettu kestokasseihin vaatehuoneeseen ylähyllyille
  • Istutettu maissi
  • Kirjat järjestelty makkarin puulootaan
  • Siistitty valaisinten johdot huonekasvien ympäriltä
  • Matot vaihdettu
Kaikki kirjat eivät mahtuneet tähän laatikkoon.

Päätin myös laittaa joulukuuseni sittenkin laatikkoon odottelemaan joulua, koska siinä on vielä jouluvalot kiinni. Minun ei sitten tarvitse vahtia kissoja niin tarkkaan, mitä he mahtavat oikein tehdä. Toinen niistä tykkää järsiä ohuita johtoja, ja valot ovat vaarassa. En myöskään viritä parvekkeelle kaiuttimia ennen kuin kissat ovat lähteneet.

Pöydät ovat täynnä pikkutavaraa, joiden siivoamiseen tuskin kuluu aikaa, mutta tavarat pitää saada laitettua paikoilleen. Taidan tehdä sillä tavalla, että otan jonkun laatikon mihin laitan ne, ja sitten kuljen aina johonkin paikkaan kämpässä, mihin tavaroita menee. Ei tarvitse edestakaisin kuljeskella. Jostain syystä vasen kantapää kipeytyy todella herkästi, ja sen kanssa on aluksi kauhean vaikea kävellä. Kun aikansa kävelee, kipu hellittää. Ilmeisesti polvessa menee jokin kohta jumiin, ja se kiristää kantapäätä. Polvi on tietty jumissa kun lonkka ja alaselkä ovat jumissa… kaikki kipuilu jotenkin kertautuu alaspäin mentäessä.

Nämä kivut ovat siis alkaneet siitä kun reilu vuosi sitten satutin käteni, eikä ne ole täysin vieläkään parantuneet. Yritän elää normaalia elämää. Lääkkeitä en popsi, se tuskin mitään auttaisi. Kipuilu on tietyissä asennoissa, ei jatkuvaa. Noh, jospa joku päivä saisin itseni sellaiseen kuntoon, että voisin vielä ajaa polkupyörällä! Joka tapauksessa aion yrittää.

Ei tässä muuta kuin mukavaa kesäkuun alkua! Itse ainakin aion nauttia kesän saapumisesta täysin rinnoin.

  

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


Scroll to Top